Jumaat, 27 November 2009

Selamat Hari Raya Aidil AdhaAllahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar.


Telah tiba Aidil Adha untuk disambut dengan penuh semangat pengorbanan. Pengorbanan yang tulus suci, ikhlas dan redha dengan segala-galanya.
Senikata lagu" berkorban apa saja, harta atau pun nyawa, itulah kasih mesra, sejati dan mulia...' Ya, setiap pengorbanan ada hasilnya. Jangan berkorban jika tidak ada balasan. Balasannya adalah pahala dari Ilahi. Untuk mendpat pahala bukanlah semudah menyanyikan lagu berkorban apa saja....
Tidak ramai yang sanggup berkorban. Contoh yang paling jelas, jika ada ahli keluarga, walau isteri atau suami sekali pun yang memerlukan buah pinggang, adakah sanggup dermakan satu untuk orang yang kita kata sayang tadi???? Cuba renung diri kita sendiri....
Akan banyak alasan yang diberi untuk mengelakkan dari menderma...
Saya sekadar mengingatkan diri saya sendiri juga........
Dalam menjalani ibadah QURBAN ini kita jarang sekali memikirkan tujuan kita berkorban...Kita hanya fikir mengikut sunnah....Tapi tidak ramai yang merenung hikmah korban.....Sebab itu kadang-kadang akan ada yang berkata"aku berkorban setiap tahun, bukan ramai macam aku ni...." bayangkan apa yang dia dapat?
Oleh itu, marilah kita sama-sama muhasabah diri sendiri apakah tujuan kita berkorban sambil
kita lihat fadilat korban yang dikirim oleh Raja Abdul Aziz Raja Bakar

Fadhilat ibadah Qurban amat besar, antaranya:

1. Menambah amal kebajikan.
Sabda Rasullah SAW: "Qurban itu bagi tuannya dgn setiap bulunya adalah kebajikan". (Hadis riwayat Tirmidzi, Ibnu Majah dan al-Hakim)

2. Sebagai penebus dosa.
Sabda Rasullah SAW kpd Sayyidatina Fatimah:"Hai Fatimah,berdirilah di sisi qurban mu dan saksikanlah ia, sesungguhnya titisan darahnya yg pertama itu pengampunan bagimu atas dosa2mu yg telah lalu".. (Hadis riwayat al-Bazzar & Ibnu Hibban)

3. Mendapat tempat yang mulia di sisi Allah.
Sabda Rasullah SAW: "Wahai manusia, sembelihlah qurban dgn mengharapkan pahala drp Allah dgn darahnya, bahwa sesungguhnya darah qurban itu jika ia tumpah ke bumi maka ia akan mengambil tempat yg mulia di sisi Allah Azza Wajalla." (Hadis riwayat Thabrani)

Rasulullah SAW pernah bersabda: "Tiada dibuat oleh anak Adam pd Hari Raya Adha akan sesuatu amal yg lebih disukai oleh Allah Ta'ala drp menumpahkan darah (menyembelih qurban). Bahwa korban itu dtg pada hari kiamat dgn tunduk2nya, bulu2nya dan kuku2nya. Sesungguhnya darah korban itu mengambil tempat yg mulia di sisi Allah sblm darah itu tumpah ke bumi, maka hendaklah kamu buat qurban itu dgn hati yg bersih." (Hadith riwayat Tirmidzi)

4. Akan memperolehi kenderaan/tungganga n ketika meniti titian al-Sirat al-Mustaqim diakhirat kelak.
Sabda Nabi Muhammad SAW bermaksud: "Muliakanlah qurban kamu krn ia menjadi tunggangan kamu di titian pd hari kiamat
SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA
SELAMAT MENUNAIKAN IBADAT KURBAN
MAAF ZAHIR BATIN
TAKBIR

Tiada ulasan: