Isnin, 26 Oktober 2009

SBGP dan EPC

Mungkin ramai OKU yang telah menerima bantuan SBGP iaitu satu skim Bantuan Geran Perniagan untuk OKU membesarkan perniagaan dan memberi peluang pekerjaan kepada OKU. Bantuan ini dimulakan pada tahun lepas oleh Jabatan Tenaga Kerja (JTK) dengan peruntukkan jutaan ringgit. Usaha JTK untuk menaikkan taraf hidup OKU ini amatlah dihargai dan patut diteruskan serta diikuti oleh jabatan lain.
Walau bagaimanapun saya ingin mnyebut beberapa perkara di sini yang berkaitan. Pertama, SBGP berupa bantuan peralatan sahaja iaitu modal tetap seperti mesin dan sebagainya. Ada satu dua kes barangan / mesin yang ditempah tidak sebagaimana yang diminta. Pembekal menghantar barangan yang ada sesetengahnya tidak berkualiti sedangkan dalam invois lain jenamanya. Akibatnya mesin asyik rosak. Bila diajukan kepada pembekal, ditukar mesin lain tetapi masih juga asyik rosak.... Tetapi bagi pihak JTK, ada pegawainya menyindir dalam ceramahnya mengatakan kehairanan barangan yang dibeli oleh OKU berkenaan asyik rosak. Kenapa pihak JTK sendiri tidak memastikan betul-betul barangan yang dihantar oleh pembekal menepati apa yang tertulis dalam invois?? Mungkin ada kong kali kong oleh pembekal atau OKU itu sendiri, maka ketelusan adalah perlu.
Kedua, berkaitan dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat yang memberi bantuan Elaun Pekerja Cacat kepada OKU. Mengikut garis ketetapan OKU yang layak mendapat EPC ialah mereka yang berpendapatan bawah RM1200.00. Kebanyakan penerima SBGP adalah OKU yang mendapat EPC. Sebelum mendapat SBGP mungkin pendapatannya RM800 sebulan, maka layaklah beliau menerima EPC. Selepas itu beliau mendapat SBGP, katakan bantuan peralatan RM50,000.00. Andai sebelum dapat SBGP katakan beliau memiliki tiga buah mesin jahit. Pendapatannya RM800.00 sebulan. Kemudian dapat SBGP untuk membeli tambahan 3 buah mesin lagi. Secara logik pendapatannya akan meningkat menjadi RM1600 sebulan. Ini bermakna beliau tidak lagi layak menerima EPC. Tetapi apa yang terjadi tidak begitu. Setakat hari ini rasanya penerima SBGP belum ada yang ditarik balik EPC.
Persoalan yang saya ingin kemukakan adakah ini bermakna SBGP tidak berjaya menaikkan taraf hidup
OKU atau adakah SBGP sekadar untuk memberi peluang OKU lain bekerja?
Ada sesetengah pegawai berkata, mana-mana OKU yang mendapat SBGP dan kemudian pendapatannya meningkat lebih RM1200 diminta hadir ke pejabat dan secara sukarela memberitahu supaya EPCnya dipotong....Mungkin ada insan yang berjiwa seperti harapan pegawai tersebut tetapi berapa ramai? Berapa peratus???

Tiada ulasan: