Ahad, 11 Disember 2011

Mencipta Kebetulan

Mencipta kebetulan atau mencipta sesuatu yang dikatakan tidak sengaja sudah menjadi lumrah kepada orang-orang munafik. Semua maklum jika sesuatu penipuan itu berlaku secara terus seperti berbohong kata pergi tetapi sebenarnya tidak pergi setelah orang yang diberitahu juga berada di situ.
Tetapi penipuan yang diibuat secara kebetulan ini lebih kurang mengubah wang haram juga. Wang yang terang-terang halal kemudian diubah supaya nampak halal. Contoh lain ialah, seorang mencuri wang dan wang itu dijadikan upah kepada orang yang bekerja dengannya.
Mencipta kebetulan sebagai contoh yang mudah, seorang perempuan ingin bertegur sapa dengan seorang lelaki yang diminatinya, maka dia mencari helah contohnya jika dia tahu lelaki itu akan lalu pada satu jalan, perempuan itu pun cari idea apakah yang boleh menyebabkan dia lalu ikut jalan itu. Jika ada kedai, dia akan pura-pura hendak membeli sesuatu pada masa-masa tertentu terutama masa lelaki yang diminati lalu. Perkara ini akan berkekalan jika dia bersuami. Jika dia meminati mana-mana lelaki, dia akan lakunkan aktiviti begini untuk mengaburi mata suaminya. Atau lain-lain aktiviti yang secara tidak langsung dapat berdekatan dengan lelaki yang diminatinya. Kalau dia bekerja, dia akan menyibukkan dirinya jika lelaki yang diminatinya juga sibuk. Keadaan ini akan mendekatkan mereka berdua dan akhirnya....
Pendek kata macam-macam idea kebetulan yang akan dicipta yang hanya dirinya sahaja yang tahu. Dengan ini dia dapat menyembunyikan rahsia dari orang--orang yang ditakutinya. Dan tidak mustahil akan ada yang sanggup mencipta adegan hidupnya supaya dirinya dirogol sedangkan dia memang hendak merasai dirogol. Mungkin juga ada pembaca akan berkata, bodoh betul kalau begitu, tak mungkin ada. Itu terserah kepada yang ampunya diri.
Dan sesungguhnya kadang-kadang ciptaannya tidak hebat hingga boleh dihidu. Dia ingatkan dia dah dapat menipu semua orang sedangkan dia hanya perasan sebab sudah biasa dengan tabiat mencipta kebetulan.

Tiada ulasan: