Isnin, 21 Mac 2011

Jangan Salahkan orang lain.....?

Kadang-kadang kita merasakan sesuatu kesilapan yang berlaku bukan kerana silap kita tetapi silap orang yang ada di sekeliling kita. Kita akan menyalahkan orang lain. Ada pernah saya dengar seorang murid yang gagal dalam peperiksaan  menyalahkan gurunya di atas kegagalan itu. Malah seorang pencuri pun akan menyalahkan tuan rumah yang membuat report polis kerana dirinya tertangkap dan dipenjarakan. Kenapa dia salahkan tuan rumah? (Fikir kejap).

Sebenarnya setiap kesilapan ada dua penyebabnya. Penyebab pertama tentulah kita sendiri dan kedua orang yang berkaitan. Namun lazimnya kesilapan itu berlaku kerana kesilapan kita sendiri. Apa-apa kesilapan yang berlaku mesti kita sendiri penyebabnya. Macam kes rogol, sekali dengar kita cukup geram dengan perogol dan sangat sakit hati kerana jahatnya perogol. Tetapi jika kita selidik betul-betul kita akan dapati perempuan yang kena rogol itu penyebabnya. Kemungkinan perempuan itu berpakaian seksi, menggoda dan bersaorangan ketika berjalan di malam hari. Namun begitu ada juga kes rogol berlaku kerana lelaki itu memang jahat dan ketagih seks. Dalam kes ini memang perogol penyebabnya.

Demikian juga kes-kes zina atau rogol yang berlaku di mana saja samada di rumah, di sekolah, di pejabat atau di mana saja. Kebanyakannya kerana cara wanita berpakaian, cara bercakap yang menggoda, melayan  lelaki melebihi batasan,  dan merasa bangga dirinya didamkan oleh lekaki.

Apa yang hendak saya katakan, kes-kes perzinaan dan rogol banyak berlaku kerana sikap wanita sendiri. Ada satu kata-kata (Saya lupa dari mana) iaitu"dua kejahatan di atas dunia ini disebabkan duit dan wanita."

TETAPI LELAKI JUGA PENYEBAB JUGA. NANTI KITA CORETKAN SEMULA.

Sebelum saya tamatkan coretan kali ini saya hendak kembali pada cerita kenapa pencuri salahkan tuan rumah. Salah satu sebab dia mungkin kata tuan rumah tak bincang dahulu dengannya, kalau dia tak pulangkan barangan yang dicuri bolehlah buat report atau mungkin dia akan kata kenapa tuan rumah tak kunci betul-betul rumah sehingga memudahkan dia mencuri.

Apa-apa pun, ada masa kita boleh salahkan diri sendiri tetapi ada masa kita patut salahkan orang lain. Dan ada juga sama-sama salah. Tetapi  ingat pesanan tok-tok guru kampung, "jangan kerana kita orang lain berdosa".

Tiada ulasan: